July 18, 2018

Ondernemen met balans

Posted in: Fotografie

Het is moeilijk om als ondernemer soms niet alleen maar met werk bezig te zijn maar ook met de dingen om je heen.  Ook ik heb daar nog veel in te leren, maar het afgelopen half jaar heb ik er al veel over geleerd en ontdekt. Daarom wil ik jullie laten zien hoe ik mijn balans probeer te vinden tussen het ondernemen en privé.

Eén uur vrij op een dag
Plan af en toe gewoon is tijd voor jezelf in, om een podcast te luisteren, om een boek te lezen of gewoon lekker naar buiten te gaan en je hoofd leeg te maken. Dit kan even een uurtje op een dag zijn of misschien een uurtje in de week om even los te zijn van je werk. Als ondernemer ben ik geneigd om achter mijn laptop even snel een boterham te eten en weer door te gaan. Kortom de standaard pauzes die ik, toen ik nog voor een baas werkte, wel nam neem ik nu niet meer. Daarom is het zo belangrijk om elke dag één uurtje (en ook mij lukt het niet altijd) vrij te plannen gewoon om even iets anders te mogen doen.

Vriendinnen/vrienden
Spreek met vriendinnen/vrienden af. Zij zorgen er altijd voor dat je even je dagelijkse bezigheden vergeet en lekker kan lachen en ontspannen. Om even lekker je gedachten kwijt te kunnen en soms komen er nog goeie ideeën uit ook.

Weekend
De weekenden, voor mij zijn de weekenden soms sporadisch, de enige dag dat ik altijd vrij ben is de zondag. Deze dag is ook echt een laptop loze dag, zo min mogelijk schermen en gewoon lekker even tijd voor familie/vrienden. Een boek lezen in de tuin en zo nu en dan pak ik mijn tekenspullen er is bij. Ik merk dat ik deze dag ook steeds meer waardeer en het mezelf even stil zet bij het feit dat het leven niet alleen maar uit werken bestaat. Want als ondernemer kun je altijd wel bezig blijven. Kortom plan die bewuste vrije dag minimaal 1 keer in de week in, maar het liefst 2 keer.

Sport
Sport en met name Crossfit is voor mij echt een uitlaatklep. De laatste tijd sport ik van 7 tot 8 uur ’s ochtends en dat 3 keer in de week. Nu hoor ik je denken, waarom zo vroeg? Ja, dat dacht ik ook een lange tijd. Maar nu ik het eenmaal doe vind ik het echt een verademing. Je start de dag op een gezonde manier, je lichaam wordt actief gemaakt en daardoor voel je je heel de dag energiek en heb je er dus heel de dag profijt van. En geloof mij, ik ben echt geen ochtendmens, maar zelfs ik kan het en vind het heerlijk. Op de dagen dat ik niet sport, mis ik het ook echt en ja, dan heb ik meer moeite om mijn bed uit te komen. Wat ik dan vaak doe is alvast mijn me-time uurtje inplannen en lekker een podcast luisteren. Vaak word je door een podcast weer gemotiveerd en heb je weer zin om de dag te beginnen!

  

Fysieke week planner
Ik was een tijdje op zoek naar hoe ik alle werkzaamheden nu het beste kan managen. Wat voor mij het beste werkt is toch wel echt een fysieke weekplanner. Eentje die gewoon op mijn bureau ligt en ik kan strepen en afvinken. Een hele fijn weekplanner kun je bijvoorbeeld bestellen bij Judith Noordzij https://junoordzij.com/product/weekplanner/. Ik heb ook de online versies zoals www.trello.com geprobeerd maar uiteindelijk merk ik toch dat ik ook daar het overzicht verlies. Wat wel handig is aan Trello is dat je daar kaarten kan maken met de stappen die je moet volgen voor bijvoorbeeld als je een bruidsfotografie aanvraag binnen krijgt. Deze site gebruik ik nu dus eigenlijk alleen daar nog voor.

Dit waren even een aantal simpele tips. Maar mij hebben ze wel al heel erg geholpen om meer rust, balans en overzicht te krijgen in mijn werkzaamheden. Ik hoop dat jullie wat aan de tips hebben.

Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust via info@mystorydesign.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

My Story Design & Fotografie

info@mystorydesign.nl

0642054764
KVK: 70656843
BTW: NL002215591B44